Új elvárások a vállalatok számára a környezet és társadalom tudatos működés törvényi szabályozásában

2024 január 1-től érvénybe lépett a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló ESG*-törvény.

*ESG – a környezet (environment), társadalom (social) és irányítás (governance) rövidítése

Az ESG törvény céljai, hogy ösztönözze a vállalatok társadalmi felelősségvállalás szempontjait is figyelembe vevő tudatos működését, tevékenységük eredményeinek, a náluk felmerülő fenntarthatósági kockázatoknak, azok kezelésének a nyilvánossá tételét. Összhangba kerüljön a magyar szabályozás az Európai Unióban hatályban lévő fenntarthatósági keretrendszerekkel, szabványokkal és szabályozásokkal.

Miért érdemes az Ön vállalkozásának is az ESG-vel foglalkozni?

A világon, így nálunk is az üzleti környezet folyamatosan és gyorsuló ütemben rendeződik át. Nap mint nap tapasztalni lehet ahogy a prioritások változnak, újra fogalmazódnak. Egyszerre kell felkészülnünk a jövő bizonytalanságaira és a jelen új követelményeire. Megteremtenünk a fenntartható fejlődést, csökkenteni a társadalmi és környezeti hatásunk kockázatait, következményeit.

Az emberek általában olyan projektekkel, célokkal, törekvésekkel és elképzelésekkel azonosulnak, amelyek saját meggyőződéseiket, alapvető értékeiket tükrözik. Különösen a fiatal generációk e változás kulcsszereplői, mivel vásárlóerejük és képességük révén szélesebb körben tudják érvényesíteni akaratukat, támogatásukat vagy elégedetlenségüket.

A tapasztalataink alapján az ügyfelek, a befektetők, alkalmazottak egyre jobban figyelnek a vállalatok ESG tevékenységeire és eredményeire amikor arról döntenek, hogy mit és kitől vásároljanak, kivel és hol vállaljanak partnerséget, vagy hova fektessenek be.

Eljött a pillanat, hogy a magyar vállalatok is felülvizsgálják eddigi stratégiájukat és újraértékeljék, hogy a következő években mire fókuszáljanak, hogyan allokálják erőforrásaikat és miként feleljenek meg a környezet és társadalom tudatos működést elváró ESG törvény kihívásainak.

Ha még nem tette meg, most van itt az ideje, hogy lépéseket tegyen és stratégiát dolgozzon ki az ESG management bevezetésére, működtetésére.

Letöltés

Kérjük, adja meg az alábbi adatokat a letöltés megkezdéséhez.

Kapcsolat

Köszönjük! Az üzenetet megkaptuk, kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.